Casa Verde: Una din cele mai frumoase case cob din lume

Un spațiu aparte pe site-ul Țara Bucuriei îl reprezintă permacultura și arhitectura organică. Cele două lumi inseparabile iau avânt și ne invită să ne redefinim din temelii stilul de viață.

Pe această platformă multimedia închinată vieții vom posta mereu cele mai frumoase informații despre arhitectura organică și despre pionerii acestor domenii.

Ileana Mavrodin merită un loc parte. Fiindcă în spațiul autohton ea este un reper și un simbol.

Casa Verde din Sasca Montana este o realizare admirabilă a arhitectei. Casa a inspirat și continuă să inspire. A fost  desemnată de site-ul Natural Homes una din cele mai frumoase zece case de cob de pe glob.

Realizarea este un imn adus vieții și o invitație către a ne pune o întrebare firească: știm să locuim pe acest Pământ? Știm cu adevărat ce înseamnă a avea pretenția de a ne construi o casă?

Pe situl dedicat Casei Verde Ileana Mavrodin afirmă cu sens:

Arhitectura verde

“Majoritatea cladirilor în care traim şi muncim sunt lipsite de “suflet” şi cu un impact nociv asupra mediului; există o nevoie reală pentru un alt fel de arhitectură: fie că e numită Verde, Alternativă, Ecologică, de Pamânt sau Organică, încercari se fac în toate colţurile lumii. Numai unindu-ne forţele pentru sensibilizarea opiniei publice şi câştigarea încrederii că această tehnică tradiţională, aflată chiar la ‘picioarele’ noastre, poate fi un raspuns la unele din problemele cu care lumea modernă se confruntă. Pentru moment cobul poate fi folosit mai ales in ecoturism, locuinţe de vacanţă sau sate ecologice, dar eu îl vad folosit şi în spaţiul public al unui zgârie nori ca o nişa racoroasă pentru luat masa într-o zi fierbinte de vară sau cu un şemineu în timpul iernii. În anii 80 a fost piramida de sticlă la Louvre, în secolul 21 poate fi o structură de cob în piaţa centrală a unei mari metropole.

Am să încerc să enumar aici câteva din beneficiile pentru societate şi mediu ale acestei tehnici.

Conservă mediul şi îmbunataţeşte nivelul de viaţă al populaţiei locale necalificate sau fară servici. Conştientizează şi trezeşte interes pentru problemele de mediu şi tradiţiile locale, promoveaza condiţii viabile de locuinţe ridicând totodată nivelul de trai şi material al întregii zone, oferă o soluţie sanatoasă şi economică.

Calitaţi ecologice si de economisire a energiei
Are impact minim asupra mediului, nu necesită drumuri modernizate de acces, majoritatea materialelor necesare se găsesc la locul construcţiei, din săparea fundaţiei rezultă material pentru pereţi, restul se aduce cu doi “cai putere”, solul vegetal decapat e refolosit la acoperiş astfel încât cladirea devine doar un strat intermediar în ecosistem. Cobul are un impact minim asupra planetei prin reducerea consumului de lemn, metal şi toate celălalte materialele toxice folosite în construcţii.

Fiind orientate după soare cladirile sunt foarte eficiente din punct de vedere termic; răcoroase vara şi calduroase iarna, nu e nevoie de aer condiţionat vara iar iarna, datorită masei termice a cobului încălzirea necesară este minimă. Şantierul în timpul construcţiei nu a produs nici un fel de gunoi!

casa-verde-sasca-37

Performanţa şi compatibilitate economica
Resursele financiare folosite reprezinta aprox. o zecime faţă de o cladire tradiţională.

Construcţiile de cob sunt o soluţie viabilă şi prin faptul că trezesc interesul şi sensibilitatea populaţiei locale pentru probleme de mediu, sociale si politice. Se pot naşte şi promova programe turistice sau se pot construi locuinţe cu investiţii minime cu ajutorul cobului. Aceasta cladire prototip oferă spre studiu un prim set de date pentru stabilirea de standarde tehnice şi economice pentru acest tip de arhitectură.

Inspiraţia pentru acest tip de construcţii vine din directa observare a locului, mediului, tradiţiilor şi înţelepciunii locale care înca sunt prezente în satele românesti, dar care sunt rapid erodate de asaltul “consumerismului modern”. Formele rotunde ale pereţiilor, arcele şi nişele crează o fluiditate a formelor unică şi specifică acestui gen de construcţii. Cladirile oferă un microclimat sănatos, sunt nepoluante şi devin parte integrantă a locului.

Un sistem de construcţie nou cu impact minim asupra mediului, atât de simplu încât suntem tentaţi să-l ignorăm făra prea multă consideraţie dar care este de fapt o încercare de arhitectură cu adevărat ecologică.”

Mulțumim Ileana Mavrodin și vă invităm pe voi cititorii plini de farmec și înțelepciune vie să vă lasați inspirați și să vă clădiți cea mai frumoasă casă vie.

Mai multe info despre Casa verde găsiți aici: http://www.casa-verde.ro/ și aici

Sursa foto aici

(Visited 179 times, 1 visits today)
Petrea

Sunt un fiu al vieții ce povesteșe cu încântare din drumețiile sale de zi cu zi prin Țara Bucuriei și mărturisește despre frumusețea ce o vede și trăiește în jur. Te invit și pe tine să împărtășești și tu pe acest site crâmpeie de frumusețe, din comorile ce le descoperi, din experiența și darurile tale. Inimi însorite nouă tuturor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.