În drum spre Negrileasa și Poiana Narciselor

Mitologic, Narcis este o poveste despre frumusețe și implicit un imn al trăirii ei. Și absolut deloc o poveste egotică, căci trăitorii frumuseții sunt cei care răspândesc grația iubirii.

De multă vreme ne cheamă acest loc de basm. Și azi am hotărât să îl onorăm și odată cu vizita noastră către Poiana Narciselor să deschidem noi drumuri spiralate din proiectul Hoinărind prin Paradis, să trasăm poteci prin acest proiect, să descoperim locuri și temple ale frumuseții, să întâlnim oameni minunați, să legăm parteneriate și mai ales să ne bucurăm noi pas cu pas de această inițiativă și de fiecare moment și acțiune din proiectul Hoinărind prin Paradis.

Am plecat din Corna cam pe la 16:30 și am ajuns cam într-o oră jumătate trecând prin multe sate ale rezonantei comune Bucium. O parte asfalt, o parte binecuvântat drum forestier.

Desigur, numele Poiana Narciselor este rezonant, dar narcisele își fac apariția aici pentru câteva săptămâni cumva oferind zonei atât un farmec deosebit, dar și atrăgând mulți turiști. Din fericire, acest colt de Apuseni este un colț de Rai mereu. Ajuns în preajma poienii Narciselor ajungi în lumea brazilor ce nu sunt atât de prezenți în această zonă a Apusenilor. În afară de o cabană, cu o istorie destul de tumultoasă (acum e proaspăt renovată) nu întîlnești urme ale civilizației. Ici colo un sălaș pentru animele sau ridicat pentru cositul de peste an. În depărtare vezi oile cele blânde mergând prin arhaitatea blândeții lor.

Simplitatea unei naturi virgine domină și vorbește despre eternitate.

Cât despre narcise. Sunt sublime. Străjuind muntele și dăruindu-și din albul cu sclipiri aurii ele te poartă atât in înțelesul cu adevărat al fragilității purității și frumuseții, dar și a cutezanței de a răsări din pământ spre a zâmbi cerului și a străjui pădurea verde de brazi.

Sunt incredibil de frumoase. Ireale. Te mângâie și te înalță. Sunt îngeri ce îți zâmbesc în față. Și ele prin grația lor sunt o invitație fermă către a le onora, dar mai ales către a onora tot ce e viu, fiindcă frumusețea ce gravitează în jurul lui Narcis sălășluiește în tot ceea ce există.

“Rezervația naturală se află înMunții Metaliferi, în partea estică a Vârfului Vâlcoi (1.348 m), în porțiunea dintre văileNegrilesii și Groazei, în sud-estul satului Valea Negrilesii și are o suprafață de 5 ha.
Poiana cu narcise de la Negrileasa este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Bucium.” (wiki)

(Visited 57 times, 1 visits today)
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.