Permacultura, cărarea către grădina paradisului

S-a scris mult despre permacultură, ceea ce este îmbucurător. Iar pentru a-i înțelege profunzimea, mai ales dacă ești la începutul ei, dar nu numai, contează să înțelegi de unde  apuci această poveste. Ce versiune a permaculturii îmbrățișezi. Fiindcă există mai multe versiuni despre permacultură, mai multe repere.

Iar ca să îți faci o idee clară despre acest fenomen te invităm să mixezi niște imagini despre permacultură, niște posibile definiții:

„Poți rezolva toate problemele lumii într-o grădină.”  Geoff Lawton

„Permacultura este arta și știința de a trăi cu natura.” Greg Peterson

„Am inventat cuvântul organic doar pentru că am făcut lucruri anorganice.
Am inventat cuvântul natural doar pentru că am făcut lucruri nenaturale.
Am inventat cuvântul permacultură doar pentru că am făcut agricultură.” Khang Kijarro Nguyen

„Permacultura este revoluție deghizată în agricultură organică.”
Graham Burnett ‘Permacultura – Ghidul Începătorului’

„Ceea ce fac permacultorii este cea mai importantă activitate pe care o face vreun grup pe planetă. Nu știm ce detalii vor fi necesare pentru un viitor cu adevărat sustenabil, dar avem nevoie de opțiuni, avem nevoie ca oamenii sa experimenteze în toate felurile, iar cei care fac permacultură sunt una dintre găștile esențiale care fac asta.” Dr. David Suzuki, genetician, reporter radio și avocat internațional al mediului

Permacultura nu are legătură cu hrana. Ci permacultura ne invită să ne regăsim locul în țesătura vieții și să refacem pe pământ feerica grădină a paradisului.

Pentru cei care vor să se adâncească în a înțelege unele conotații ale paradisului, reamintim că între grădină și paradis există o legătură semantică (www.etymonline.com/index.php?term=paradise).

Desigur, cuvintele tot cuvinte rămân și definițiile definiții, iar finalmente singurul mod de a pricepe ce e cu permacultura e de a explora natura înconjurătoare și implicit natura interioară.

Ceea ce vreau să afirm e că pentru unii permacultura a devenit agricultură ecologică, fiindcă sensul inițial a fost contaminat de viziunea occidentală asupra naturii și astfel pervertit, iar pentru alții permacultura a devenit cărare către grădina Paradisului, mai ales pentru cei care au devenit foarte interesați de food forest și culesul din flora spontană și au înțeles că permacultura este o poveste despre minim de intervenție sau chiar nonintervenție în logica armonizării pe care planeta o stabilește atunci când este lăsată să o facă.

Recomand tuturor să citească mai întâi Revoluția unui Spic a lui Masanobu Fukuoka dacă vor să pornească cu adevărat pe drumul permaculturii și eventual să-l continue, să ducă revoluția mai departe, nu s-o adapteze la stilul invaziv specific culturii occidentale. În mod normal, discipolii își întrec maeștrii, dacă aceștia dintâi le urmează cu adevărat calea deschisă.

E drept, doar o inimă deschisă poate înțelege cu adevărat ce vrea permacultura, o inimă ce iubește mai mult planeta decât se nevoile celui în care ea bate și strălucește.

Altfel, să ne bucurăm cu toții de viețile noastre și să ne regăsim în Grădina Paradisului sau în drum spre ea.

Cu bucurie de smaralde, diamante și safire, Raziel, 24 mai 2017

Sursa pozei aici

(Visited 134 times, 1 visits today)
Petrea

Sunt un fiu al vieții ce povesteșe cu încântare din drumețiile sale de zi cu zi prin Țara Bucuriei și mărturisește despre frumusețea ce o vede și trăiește în jur. Te invit și pe tine să împărtășești și tu pe acest site crâmpeie de frumusețe, din comorile ce le descoperi, din experiența și darurile tale. Inimi însorite nouă tuturor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.