SunShine – viziune de ansamblu

SunShine – o uniune a inimilor iubitoare este un proiect pe termen lung, iar unul din obiectivele enunțate și în eveniment îl reprezintă uniunea cât mai multor forțe proactive iubitoare de natură, biodiversitate, pădure, armonie între și om natură (reflectată în tradiția acestui popor- vezi „Codru-i frate cu românu” și „Veșnicia s-a născut la sat”) pentru a face o HORĂ a solidarității în jurul Leagănului vieții reprezentată de Puritatea naturii.

Uniunea în care credem și pe care o invocăm este vitală în aceste momente când asaltul asupra naturii este mai devastator ca nicicând: păduri tăiate fără milă, ape otrăvite, specii amenințate cu dispariția, animale sălbatice omorâte fără discernământ. (Dacă urșii și linxii dispar, tot lanțul trofic se distruge, dacă albinile dispar, viața noastră așa cum o știm este deplin amenințată)

În același timp suntem conștienți că din ce în ce mai mulți oameni încep să fie atenți și sensibili la cauzele naturii și mediului înconjurător, dispuși să acționeze printr-o serie foarte largă de acțiuni. Există foarte multe Ong-uri (de mediu, educație sau cu implicații spirituale) inițiative și proiecte, mai mult sau mai puțin disparate, iar toate împreună adunate într-o viziune COMUNĂ ne oferă toate soluțiile

De ce este nevoie acum? De a acționa ÎMPREUNĂ, de a ne uni într-o viziune COMUNĂ.

Prin SunShine deschidem un spațiu dedicat solidarității și adresăm o invitație celor care vor să întregească prin viziunea lor o viziune mai amplă, holistă despre cum putem proteja natura în aceste momente de răscruce.

Prin ateliere, prezentări, worshopuri, filme, dezbateri, ce vor fi legate între ele de un fir roșu, atenția se va îndrepta în special către patru elemente cheie, înrudite APA, PĂDUREA, BIODIVERSITATEA și protejarea ei, obținerea RESURSELOR prin activități armonioase/ecologice/tradiționale (vezi permacultura, agricultura sustenabilă, arhitectură organică, ocupații tradiționale).

Societatea în care trăim nu are o cultură a vieții. Fiind crescuți în anumite valori, am neglijat fără să vrem elementele fundamentale ale vieții pe Pământ: apa și pădurea și implicit biodiversitatea ce se creează în jurul pădurii.

Stilului de viață actual îmbrățișat de cei mai mulți oameni îi lipsește respectul față de APĂ, substanța definitorie pentru planeta Pământ, elementul primordial care face însăși viața să existe sub toate formele ei.

Poluăm incredibil de mult apa, o risipim, o “privim” cu superficialitate, o consumăm în mare parte tratată și în recipiente de plastic soluție ce presupune tratarea apei cu substanțe și poluarea ei. Apa de izvor sau de fântână a devenit o realitate din ce în ce mai izolată, deși există soluții și pentru orașele mari.

La SunShine vom celebra apa, vom vorbi despre caracteristicile ei speciale, vom vedea cum putem să ne fondăm un stil de viață ce presupune respect față de această substanță a substanțelor datorită căreia viața este posibilă pe Pământ. Vom împărtăși soluții simple, practice și cu efecte foarte puternice asupra vieții noastre a tuturor.

Iar a trata cu respect apa, pleacă de la ce fel de apă alegem să bem, la cum ne raportăm la ea când ne spălăm și cum suntem dispuși să gândim baia cu ale ei scurgeri într-o casă ideală în care vrem să locuim. Însăși gradul de evoluție a unei civilizații este sinonim cu modul în care acesta se raportează la apă.

Între pădure și apa (nesărată a oceanelor și mărilor) există o mare legătură. Datorită pădurii și arborilor în general se formează ploaia, iar pădurea captează şi reţine apa fiind un imens rezervor natural de apă. Pădurile au o capacitate de reţinere şi înmagazinare în sol a cca 10.000 mc (10.000.000 litri) apă/an/ ha. Pentru a produce lemn, pădurile consumă  din această  apă 3.000  –4.000   mc   apă/an/ha.   Restul   de 6.000 – 7.000 mc se stochează  în sol, ca o rezervă, care, prin stratul freatic, alimentează debitul izvoarelor,  menţinând  prin  aceasta  un re-gim echilibrat  şi permanent  al cursurilor de apă. Pădurea reduce inundaţiile şi distrugerile cauzate de furtuni. Pădurile împiedică scurgerea apelor pe ver- sanţi  şi reduc  transportul  de aluviuni. În zonele montane, pădurile au rol de protecţie împotriva catastrofelor  naturale,  cum  ar  fi  avalanşe, stânci ce pot să cadă şi inundaţii.

Pădurea absoarbe apa de ploaie şi de la zăpada topită, ajutând la   reducerea inundaţiilor. Copacii reţin în coronamentul lor 30–50% din cantitatea de apă căzută în timpul ploilor normale.

Cea  mai   curată  apă   vine dintr-o   pădure   mare   şi sănătoasă. Pădurea este sursă  şi  rezervor  natural de apă curată atât pentru oameni, cât şi pentru restul vieţuitoarelor de pe pământ. Ea reglează debitul şi calitatea apei continentale.

Pădurile sunt adevărate bariere împotriva poluării aerului cu pulberi, gaze, a poluării radioactive şi fonice. Vegetaţia forestieră este un filtru natural pentru praf, fum şi alte noxe: poate reţine intre 0,5-50 tone pulberi/ha/an. Vara, un singur hectar de pădure „înghite“ o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată în acelaşi timp de 200 de persoane. Un hectar de pădure produce, în zilele călduroase, 180–200 kg de oxigen (suficient pentru 1 om, timp de aproape 1 an).

Pădurea este o sursă de vitalitate, de sănătate, de abundență, de inspirașie și relaxare. Este prin excelență un LEAGĂN al VIEȚII fiindcă în ea și în jurul ei tronează BIODIVERSITATEA ce se definește a fi acel sistem ARMONIOS, natural în care toate ființele trăiesc susținându-se una pe alta, într-un soi de simbioză ce oferă continuitate și stabilitate vieții și tuturor regnurilor.

De soarta ei depinde soartă noastră și a tuturor viețuitoarelor acestei planetei. Și nu mai putem vorbi în termeni de protecție, salvare a pădurii, a ceva exterior nouă, ci a venit vremea să înțelegem că vorbind despre pădurea și destinele ei vorbim de ÎNSĂȘI temelia VIEȚII așa cum o cunoaștem acum.

Stilul de viață bazat pe consum excesiv nu ia în calcul VIAȚA pădurii și a biodiversității, însă din ce în ce mai mulți oameni înțeleg că e vremea unei mari schimbări de atitudini și de o redefinire treptată, dar din temelii, a stilului nostru comun de viață.

Protejarea pădurilor nu se poate realiza doar prin politici de mediu sau prin decizii politice.

Pădurea se poate proteja prin oprirea defrișărilor și reîmpăduriri, dar și prin reducerea consumului abuziv de mobilă, de lemn, de hârtie și diferite consumabile deseori inutile, create pentru a fi folosite o singură dată.

Este absolut ridicol că pentru a folosi șervețele de unică folosință și hârtie igienică tăiem arbori. Este teribil de înfiorător că pentru a ne încălzi, deși există foarte multe tehnologii alternative, tăiem imens de multă pădure.

Este vremea unei schimbări masive și la SunShine vom vorbi despre o imagine holistică prin care putem cu adevărat să oprim devastarea PĂDURILOR și a BIODIVERSITĂȚII.

Iar modul principal prin care putem să facem acest lucru este înțelegând cum să folosim cu înțelepciune resursele pe care natura ni le oferă atât pentru a ne hrăni, a ne construi case, pentru obiecte de uz necesar, pentru a ne găti mâncarea, pentru a ne încălzi și alimenta cu energie casele și tehnologia de care suntem dependenți. Principiile permaculturii, arhitecturii organice, ale ecosofiei, ale tehnologiilor nepoluante își vor avea locul de cinste la SunShine.

În același timp vom pune accent pe respectarea VIEȚII prin a boicota/îndepărta din viețile noastre obiectele care poluează excesiv și presupun distrugerea biodiversității. Vom pune un accent pe a sprijini micii producători și acele persoane care obțin produse necesare vieții de zi cu zi într-un mod armonios.

Imaginea va fi întregită de diferite ateliere, prezentări, seminarii, ceremonii menite să zugrăvească o EDUCAȚIE A RESPECTULUI FAȚĂ de VIAȚĂ, de o tranziție de la o educație antropocentrică la una în care poziția centrală o are ÎNTREGUL și RELAȚIA pe care regnurile (implicit cel uman) o stabilesc între ele.

Prezentarea proiectului de sat organic/ecologic INIMA de SMARALD va însuma mult din aspectele prezentate mai sus și va fi de asemenea “momentul” de fuziune între cele 4 scene ale festivalului.

Viața (Leagănul Vieții) poate fi onorată de noi printr-o educație aleasă (Pasărea Măiastră) pentru a avea mereu acces al armonie și abundență (Aurul Verde) pentru ca mereu să cântăm, să ne bucurăm și să dansăm ( Făt Frumos). Desigur asta se poate face optim și ideal într-un sat/așezământ ce are ca regulă de bază și poate unica (din care toate celelalte derivă) ARMONIA: între oameni și între oameni și natură.

Dragi iubitori ai planetei Pământ și ai vieții, în această imagine prezentată mai sus vă regăsiți foarte mulți. Cei care militați pentru oprirea despăduririlor, cei care plantați arbori, cei care protejați biodiversitatea sau promovați micii producători, cei care susțineți cauza animalelor sălbatice, cei care descurajați consumul iresponsabil, cei care promovați permacultura și lista tot poate continua.

Haideți să facem posibilă uniunea cât mai multor forțe proactive iubitoare de natură, biodiversitate, pădure, armonie între și om natură (reflectată în tradiția acestui popor- vezi „Codru-i frate cu românu” și „Veșnicia s-a născut la sat”) pentru a face o HORĂ a solidarității în jurul Leagănului vieții reprezentată de Puritatea naturii.

SunShine 2017 este doar un moment din această lungă călătorie. Acțiunile noastre continuă și iau o amploare mai clară după ce porțile festivalului se închid iar brațele colaborării sunt mereu deschise.

 

(Visited 323 times, 1 visits today)
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.